De stappen binnen ons sorteerproces..

Een sorteerproces gefocust op het hergebruik van textiel

Ons sorteerproces is er op ingericht om zoveel mogelijk kledingstukken, andere soorten textiel en schoenen een tweede leven te geven. Om dit doel te behalen volgen wij onze sorteerprocessen nauwlettend. Iedere medewerker heeft een uitgebreide training gehad en beschikt over de juiste kennis om het ingezamelde textiel goed te kunnen beoordelen.

Wanneer er een vrachtwagen bij ons binnenkomt wordt deze eerst gewogen, daarna zal de chauffeur het textiel lossen in kooien die vervolgens met een heftruck op transportbanden geleegd worden.
Het daadwerkelijke sorteren van het textiel en de aan textiel verwante producten kan dan gaan beginnen.

Sorteerproces
Fijnmazig sorteerproces

Onze sorteerders werken middels een fijnmazig sorteerproces

Tijdens de voorsortering wordt er beoordeeld om wat voor soort textiel het gaat. T-shirts, winterjassen, knuffels en schoenen, er komen tot wel 250 verschillende artikelen voorbij op onze sorteerafdeling.
Bij de volgende sorteerslag wordt er fijnmaziger gesorteerd. Onze sorteerders zijn allen opgeleid en hebben er oog voor de verschillen in kwaliteit goed te herkennen. Zo vergroten wij dan ook de kans dat kleding opnieuw gedragen kan worden.

Elke kilo textiel die opnieuw gedragen kan worden realiseert een besparing van wel 3,4 kg CO2.

Het overgrote deel van het sorteerproces vind met de hand plaats. Wij vinden het dan ook belangrijk dat ons bedrijf waar mogelijk geautomatiseerd is. Bij Euro Used Clothing hebben we hier de afgelopen jaren volop in geïnvesteerd zodat we ondersteunend kunnen zijn voor onze werknemers.
Deze automatisering heeft in eerste instantie gezorgd voor minder fysieke belasting en indirect ook zeker bijgedragen aan een nog prettigere werkomgeving.

Leveringen conform de wensen van de klant

Bij de laatste stap in het sorteerproces wordt het textiel gereed gemaakt voor vervoer naar de uiteindelijke bestemming. Met in achtneming van het milieu zal ons advies er altijd op gericht zijn het textiel te verpakken in zo groot mogelijke balen of kapzakken.
De samenstelling van de verpakking is volledig afhankelijk van de vraag in een land. Onze benadering hierin is dan ook altijd persoonlijk en gericht op de wensen van de klant. Zodra de producten verpakt zijn worden deze gelabeld en gescand zodat de producten automatisch in ons voorraadbeheersysteem terecht komen. Aan de hand van deze labels kunnen wij altijd de juiste productinformatie opvragen.
De container die de uiteindelijke reis naar de klant zal maken wordt eerst leeg gewogen en vervolgens kan de heftruckchauffeur de verpakte en geregistreerde producten in de container laden.
Het ingezamelde textiel gaat op weg naar een tweede leven.

Medewerker textielsortering